Sanser og nerve-nørderi 1 Lugtesansen

I denne uges #torsdagstanker kommer første del af en længere serie om vores sanser. Vores sanser er i høj grad hængt op på vores nervesystem, herunder kranienerver og forskellige typer af nerver - sensoriske og motoriske. Det er min hensigt, at du får noget let tilgængelig viden om dine sanser og dit nervesystem. Sanserne er der hvor vi oplever livet igennem. På en og samme tid er nervesystemet vanvittigt kompleks og fascinerende men også simpelt og selvregulerende.

Haven bag ved Det Kongelige Bibliotek. Bag træerne gemmer sig mine absolut favorit bygninger i København - nemlig en bygning der i dag huser Krigsmuseet og Christian IV Bryghus. Gad vide om jeg en dag kunne undervise i yoga der. Store drømme skal der være plads til.

Lugtesansen. Lugte eller dufte? Vi vil gerne dufte godt og bryder os ikke om at lugte dårligt. Lugte er dybt personlige og individuelle. Lugtesansen har stor betydning for din tiltrækning til et andet menneske.

Lugteorganet (lugtecenteret) sidder i storhjernen under dine frontallapper og går direkte i det limbiske system. Det limbiske system betegnes også den primitive hjerne. Det betyder bare, at det limbiske system påvirker meget af vores ubevidste og instinktive adfærd.

Lugtesansen er tilknyttet den første kranienerve - olfactorius. Du har i alt 12 kranienervepar – en til hver side af kroppen. Olfactorius er en sanse nerve. Det siger måske sig selv, nu hvor jeg taler om sanser. Men vores nerver kan både være sensoriske nerver og motoriske nerver og en blanding heraf.

De sensoriske nervefibre indeholder afferente neuroner (nervesignaler), der sender signaler fra det du har sanset til hjernen. Her er at altså en duft, der vil blive sendt til hjernen via sansenerven olfactorius (mega fedt navn forresten).

Svesken på disken

Eller egentlig lorten på disken. Det er det de små børn lærer at det hedder. Wauw jer med små børn skal finde jer i meget lort fra jeres vidunderlige små poder – i mere end en forstand (blink blink).

Min underviser på uddannelsen i kraniosakral terapi smed denne sætning efter os på mit første kursus. ”Din lort skal ikke lugte dårligt, bare lidt af jord”. Jeg synes den fortjener at stå selv den sætning.  

Lugtesansen er ligesom smagssansen en kemosans. Det betyder, at den registrerer kemiske stoffer. Din lugtesans er meget mere følsom end din smagssans. Du kan skelne mere end 10.000 dufte fra hinanden.

Du kender det godt. Du træder ind i et rum og opfanger en duft og pludselig popper et mindre frem. Alt I dig bliver taget tilbage til det minde. Duften i dine bedsteforældres stue. Duften af utallige af træningsaftener i håndboldhallen.

Det at dufte bringer minder frem – gode som dårlige minder – gør at dufte kan blive en oplevelse for hele nervesystemet. Bliver vi med en duft serveret et dejligt og trygt minde, kan det skabe følelsen af glæde i kroppen. Bliver vi med en duft mindet om en situation, der var utryg for os, bliver følelsen af utryghed genskabt i kroppen. Her er det, at man lige skal minde sig selv om, at den utrygge situation i sig selv er passeret.

Et par fun facts og en lille øvelse

Måske du tænker på nerver som noget lidt uhåndgribeligt, men nerverne er faktisk ganske håndgribelige. De er en fysisk struktur i din krop. Nogle nerver er ganske store.

Lugtenerven er en kortere en af slagsen, den skal kun finde vej fra den forlængede rygmarv placeret midt og nede i hjernen og frem til lugtekolben fortil i storhjernen.

Måske du på din vej fra a til b i løbet af dagen i dag vil tage dig tid til at dufte til noget.

Det kan være du finder en solstråle og tager en dyb indånding og alle byen mange dufte strømmer ind.

Det kan være du ligger snuden i græsset hjemme i haven og tager en dyb indånding og lugter til jorden – ægte jord.

Eller måske en blomst finder vej til dine næse og minder dig om noget fint og sårbart.

Se for dig hvordan duftene (molekyler) finder vej langs nervebanen og skaber en følelse i dig. En følelse der også er fysisk, for den kan jo mærkes. Glæden dig pipler lidt i mavem. At blive berørt, der kan sætte sig som en lille klump ved halsen.

Olfactorius, tak for dig!

Et billede fra skønne Sark - en lille bitte ø i den engelske kanel. Duften her var en blanding af salt, noget friskt med nuancen af ko.

På genlæs.

//Maria


Modtag nyhedsbreve og nyheder om klasser og workshops ved at skrive dig op til mit nyhedsbrev nedenfor.

Forrige
Forrige

Sanser og nerve-nørderi 2 – Synssansen (kortere end Knausgård)

Næste
Næste

Knækkede rygge og uro