Det regenerative – i det store og det små
Regenerativ økonomi og yoga – jep der er en sammenhæng, så hæng på og læs med.
Nogle døre er åbne andre er lukkede. Det er deres natur.
Det skete igen. At jeg blev både bevæget, inspireret og fyldt med håb, da jeg hørte Zetlands artikel om regenerativ økonomi. Det sker ikke så sjældent, at jeg fælder en tåre, når jeg har Zetland i ørene. Jeg tror de gør det med vilje, så vi alle sammen kan få lidt mere kontakt til vores indre følelsesliv. Nu er det ikke længere den altid ensformige teen-rom-com, der får tårerne frem hos mig men velfortalt journalistik – endda når det handler om noget så tørt som økonomi.
Men hvad har regenerativ økonomi med yoga og bevidst bevægelse at gøre? En hel masse viser det sig. Nogle af de principper, du finder bag den regenerative økonomi, går igen i det vi arbejder med, når vi bevæger os rundt på yogamåtten.
Alt hænger sammen, alt er forbundet
Artiklen præsenterer princippet om right relationships. Princippet betyder, at ting er forbundet og gensidigt afhængige af hinanden. Jeg vil tage den det videre og sige, at alt er forbundet og alt har indflydelse på hinanden. Vi har alle indflydelse på hinanden. Princippet fremhæver på smukkeste vis et eksempel fra kroppen – hjerte, hjerne og nyrer – forbundne og afhængige af hinandens velbefindende. En dysfunktion ét sted i kroppen, har indflydelse på hele kroppens velbefindende.
Artiklen nævner, at det at sende ledere på naturterapi og lærer dem vigtigheden af pauser, kun er en lille del af den regenerative omstilling. En lille del men en pokkers vigtig del. Jeg tror virkelig på, at det kun er når vi hver især har fået oplevelsen af forbundethed på den helt store klinge, at vi kan bidrage med vedvarende forandring og udvikling i en regenerativ retning.
Det er rigtigt, at der skal systemiske ændringer til, der skal ske noget i vores systemer. Men i bund og grund består vores systemer af os mennesker, de er udviklet og tænkt frem af os. Derfor sker ændringen først, når erkendelsen er landet inde i det enkelte menneske. Og det er ikke noget der lander en gang og så er det erkendt, det er noget der skal erkendes igen og igen. Det kræver endeløse gentagelser at blive regenerative.
Se lige et øjeblik på de her farver på al den lækre struktur - og så smut ud i virkeligheden og gør det samme - gerne hver dag.
Gentagelsens kraft
Artiklen tilføjer at sende en leder på naturterapi ikke må blive et fix, vi bruger for at blive mere effektive. Og der kunne jeg ikke være mere enig. Jeg bliver ofte spurgt om, hvor længe man skal gå til yoga, for at blive mere smidig. Svaret er, du altid skal gå til yoga for at bevare og udvikle din bevægelsesfrihed.
Jeg er ligeglad med om din yoga rent faktisk er yoga. Det kan også være du mediterer, går lange ture i skoven uden din telefon eller måske du bruger timer i køkkenet på at lave dejlig mad til gode venner og på den måde skaber nærvær.
Det handler om, at du bliver ved med at insistere på at tage dig tid til fordybelse, nærvær og omsorg. Omsorg for dig selv, for dine planter, dine venner, dine børn, din partner – det der betyder noget for dig.
Vækst og produktivitet er ikke forbudt. Men som artiklen så fint citerer, så handler det om ”at skabe systemer, der skaber betingelser for liv”. Liv med al den kompleksitet det indebærer. Og det gør du ved hver dag at insistere på at tage dig tid til regeneration.
En af de mange definitioner af hvad ordet yoga betyder er at tage rustning på – som i at man ruster sig til livet der skal leves. Det kræver en rustning, når man går imod det, flertallet gør. Når man insisterer på at tage sig tid til pauser, refleksion og væren – hver dag – for de fleste klapper når man tager på retreat men forstår ikke gentagelsens vigtighed i hverdagen.
På genlæs.
//Maria
Modtag nyhedsbreve og nyheder om klasser og workshops ved at skrive dig op til mit nyhedsbrev nedenfor.