Sanser og nerve-nørderi 4 – Evnen til at lytte

Efter en dejlig efterårsferie er det igen blevet tid til sanse-nørderi. Vi er nået til høresansen. Jeg er sikker på, at vi har udviklet evnen til at høre, så vi kan lytte til musik. Nogle ville måske mene, at høresansen er intimt forbundet til vores evne til at kunne tale og altså kommunikere med hinanden. Men der er også dem, der påstår at 70 % af vores kommunikation foregår gennem kropssprog – herunder særligt dit ansigts mimik. Måske det kan være en grund til at lade være med at lamme din evne til kommunikation med botox. Hvis det alligevel er den vej du går, så sørg i det mindste for at oppe dine verbale kommunikations skills. Jeg tror, det er når vi virkelig formår at lytte, at vi også evner at udtrykke os klart og tydeligt. Velkommen til denne uges #torsdagstanker.

Et billede fra Aldeney. En lille bitte ø fyldt med så utroligt mange konstruktioner fra en krigstid. Jeg synes det er hårdt der er så meget krig tæt på for tiden. Det føles så utrolig forkert og trist. Tænk engang at have missiler og raketter som en del af dit daglige lydbillede.

Der er intet som musik. Musik kan det hele. Musik kan sætte kroppen i bevægelse. Musik giver nye nuancer til ord. Musik kan lege med ord men også det ordløse. Den seneste uges tid har budt på meget forskellige lytteoplevelser hos mig.

Jeg har været inde og se den nye Scorsese film Killers of the flower moon (nøj den er god). En helt genial åbningssekvens akkompagneret af musik, der fik min krop til at bevæge sig i sædet. Det var lækkert og opløftende med en klar undertone af alvor.

Når jeg har været på cyklen den seneste tid har turen været ledsaget af Doja Cat. Et power house af en stemme og musik der får mig til at gå det rankere ind til yogaundervisningen eller behandler lokalet. Musik der giver en indsprøjtning selvsikkerhed. Jeg har også været forbi ny klassikeren Op fra Claus Hempler. Hver gang jeg hører sætningen ”så langt ned, at den eneste vej er op” tænker jeg altid eller rundt om, eller under. Som viseren på et ur, der lige dykker helt ned, men ja så stiger den jo også op igen. Genial sætning – intet mindre!

Mød din balance og hørenerve

Kranienerve 8 Vestibulocochlearis er din balance og hørenerve. Vestibularis for din vestibular sans – altså din balancesans og Cochlea-grenen af nerven, der leder nervesignaler fra øresneglen til hjernen. Øresneglen er dit høre organ. Når der er modtaget lydvibrationer i mellemøret omdanner øresneglen i det indre øre lydbølgerne vil nervesignaler, der går via cochlea-grenen af din 8. kranienerve til hjernen.

Med balancesansen begynder vi at bevæge os over i de sanser, der ikke bare er en sans men en hel proces, der involverer flere af kroppens systemer. Her kan jeg minde dig om, at alt i din krop ikke bare hænger sammen men også samarbejder. Når anatomien forsøger at forklarer krop og sind splitter den kroppen op og skiller den ad i systemer i et forsøg på at forenkle det. Men det ændrer ikke på det faktum, at intet i realiteten er adskilt.

Balancesansen er en gren i den 8. kranienerve, der leder nervesignaler fra balanceorganerne i det indre øre til hjernen. Sansen omfatter sensoriske input, analyser i din hjerne og motoriske output. Input kommer både fra dit syn, receptorer i sener og muskler og trykreceptorer i din hud, fx dine fodsåler. Med alt det begynder balancesansen pludselig at handle om bevægelse. Bevægelse forbundet til det at lytte. Det at lytte til kroppen og til musikken. At lade dig bevæge.

 I den forgange uge, har jeg spurgt mine elever om, hvilket billede de lander med eller forestiller sig, når jeg fx beder dem om at mærke hele kroppen, eller se den form de har skabt med kroppen for deres indre blik, når de har lukkede øjne. Jeg har spurgt, om de har hovedet med i det billede. Flere af dem har sagt hovedet ikke er med i det billede. Men hovedet er jo en del af kroppen. Dit hoved har hud, muskler, knogler sener, blodbaner og nervebaner helt som resten af din krop. Alt er forbundet.

at høre kroppen tale

Hvad er det for et sprog kroppen taler? Kan man lære at forstå kropsk? Hvordan hører man kroppens signaler, lytter til dem. Her begynder vi at blande sanserne sammen. Særligt når vi fra næste uge begynder at dykke ned i følesansen, proprioception og interoception, body agency og andre spændende sanser i dit sanseapparatur. Dit sanseapparatur er din krop – hele din krop også dit hoved. Måske tanker endda er en måde at sanse verden på eller de afspejler den måde vi sanser verden på.  

Prøv i dag at lytte til et stykke musik. Det kunne fx være Shame on us af Robbie Robertson. Lyt dybt. Du må ikke bevæge dig. Bare sidde eller ligge med musikken. Når musikken er slut bliver du hvor du er og lytter med samme opmærksomhed og dybde til din krop. Det kan være det du hører er dine tanker. Måske du beder dine tanker være mere langsomme eller også nyder du deres hurtige natur og følger dem rundt i manegen. Måske du hører din mave knurre, et tegn på sult eller på afslapning. Det kan være din blærer sender dig en besked. Kolde fødder der efterspørger varme sokker. Kroppens sprog er så enormt rigt. Og du kan lære at tale kropsk – det er aldrig for sent!

På genlæs.

//Maria


Modtag nyhedsbreve og nyheder om klasser og workshops ved at skrive dig op til mit nyhedsbrev nedenfor.

Forrige
Forrige

Sanser og nerve-nørderi 5 – Følesansen

Næste
Næste

Sanser og nerve-nørderi 3 – Smagen af liv