Sanser og nerve-nørderi 7 – Mød din 10. hjernenerve - Vagusnerven

Jeg er tilbage med mere om sanser og hjernenerver. I denne uge skal det handle om vagusnerven, som er din 10. hjernenerve. Den kære nervus vagus har fået en del opmærksom de seneste år, da den har stor indvirkning på vores trivsel. Vagusnerven i sig selv er en ganske stor struktur i din krop. Vagus er latin og kan oversættes til vandrende. Det er altså en nerve, der vandrer gennem en stor del af din krop. Jeg håber du har lyst til at vandre med.   

Sikke et landskab at kigge ud over. PÅ det her billeder ser du en losseplads. Måske den losseplads i verden hvorfra du har den fineste udsigt til havet og solopgangen.

I det seneste indlæg om sanser og nerver begyndte vi på det jeg kaldte den 6. sans. Du fik et overblik over komponenter i dit nervesystem. Altså en måde både at beskrive reelle strukturer i dit nervesystem og funktionelle aspekter af de forskellige komponenter. Min hensigt med at italesætte den 6. sans er, at det i min optik er nu du bliver præsenteret for det faktum, at din krop og dit sind er et hele. Der er tale om enhed. Det kan ikke adskilles. Det er her vi begynder at forstå at tanker og følelser er to sider af samme sag.

Jeg håber dette eksempel vil forklare det:

Forestil dig er at du er på vej ud til en aftale, som du har glædet dig helt vildt til. Det kan være at du forestiller dig, at du skal til middag med nære venner, hjem til din mormor eller måske er du på vej til korsang eller yogaretræte. Det behøver ikke være noget som du har oplevet eller noget der er i kalenderen. Vi leger bare. Du forestiller dig, at du er på vej til den her glædelige begivenhed. Hvordan er der i din mave? Kan du mærke glæde? Forventningens glæde. Den kan udtrykke sig som sommerfugle i din mave. En kildende fornemmelse. Varme ved hjertet. En diskret trækning ved mundvigen, et ufrivilligt men oprigtigt lille smil. Forestil dig nu at du tjekker din telefon, fordi du har fået en besked. Du håber det er den besked du har ventet på. Men det er det ikke. Det er en anden besked. En besked ladet med dårligt nyt. Det kan være en besked fra din chef. En besked fra en i din familie. En ven. Uanset er beskeden med til at fjerne det diskrete smil fra din mundvige. Varmen i hjertet ændrer karakter. Pludselig føles varmen ladet med irritation. Sommerfuglene i din mave er trukket sammen og giver pludseligt en knugende fornemmelse midt i maven.

Dette er et eksempel på samspillet mellem dine tanker, følelser, krop og omgivelser. Det hænger sammen. Det er forbundet. Det er en enhed.

landskabsarkitekten

Jeg skal skynde mig at sige, at jeg intet ved om arkitektur og slet ikke landsarkitektur. Men ordet landskab er godt til at beskrive helheder, enheder og samspil. Det er et godt visuelt ord. Der lander ofte smukke billeder, når vi hører ordet landskab. Hvilket billede er landet hos dig?  

Hvis nu vi ser kroppen som et landskab bestående at alle mulige forskellige væv med forskellige teksturer. Din hud, dine muskler, dine organer, bindevæv, knoglevæv. Din hjerne er også et væv. Alt dette er forsynet med nervetråde. Dit nervesystem gennemstrømmer alt i dig. Det samme kan vi sige om hjertekar-systemet. Alle dine væv forsynes med blod fra dit hjerte. Dit hjerte forgrener sig ud i hele din krop. Det er derfor du kan mærke dit hjerte i din storetå indimellem - pulsen.

Der er receptorer over alt i din krop, der er specialiseret i at opfange signaler (vi kunne kalde det specialiseret sansning). De opfanger signaler udefra men også indefra. Et eksempel her er at du registrerer at du er sulten. Det er en indre sansning i kroppen, der sender signal til hjernen om at spise noget mad (for me always chocolate). Sådanne indre sansninger vandrer fra kroppen til hjernen bl.a. via din vagusnerve. Indre sansninger kaldes også den interoceptive sans eller interoception.

Her bliver jeg mindet om sangen Wanderer af Cat Power og legen med ordene wanderer/wonderer. Teksten går Oh wanderer, I’ve been wondering. (Jeg har vist nævnt den før). Du vandrende, jeg har tænkt på…. kunne være en oversættelse. Altså det at spekulerer og det at gå på vandring. Det kunne også være at reflektere og udforske mens du går på vandring eller er i bevidst bevægelse. Gå på opdagelse i din krop og dit sinds landskab for at opdage, hvor intimt uadskillelige de er.

når sansning bliver til følelser

Mange af de indre sansninger går fra væv som fx. organer mod hjernen via din vagusnerve. Det er fordi vagusnerven primært består af sensoriske fibre, der opfanger signaler fra både dine fordøjelsesorganer og dit hjerte. Vagusnerven er involveret i både din fordøjelse, blodtryk og vejrtrækning og er derfor en stor del af den interoceptive sansning.

Når den interoceptive sans har sendt signaler mod hjernen kan der ske flere ting. Nogle signaler når hjernestammen, der er den nederste del af din hjerne. Hjernestammen fungerer overvejende uden for din viljes kontrol. Nogle signaler afleverer deres beskeder her og så sendes der måske et signal tilbage til fx det organ, der har kommunikeret til hjernestammen.

Andre signaler sendes videre ind i din hjerne til et område der hedder insula. Her fortolkes sansningen i tre trin. Først fortolkes sansningen objektivt. Fx jeps det er koldt. Derefter tilknyttes en subjektivt lag i form af det er dejligt det er koldt eller det er møg ubehagelig, at jeg fryser. Altså behag eller ubehag eller en positiv eller negativ ladning. I sidste trin tilknyttes sansningen en følelse. Det kan både være simple eller komplekse følelser. Hvis du nu fx er ivrig vinterbader vil kuldechokket være noget du tilknytter en positiv ladning. Og måske endda en ladning glæde, hvis du fx hopper i det kolde vand med gode venner. Men hvis nu du fryser, fordi du igen står og venter på bussen, som du missede fordi du igen ikke kom fra arbejde i tide, så vil der måske opstå ubehag over kulde og komplekse følelser af frustration og utålmodighed vil begynde at fylde i dig.

Dine sansninger er byggesten for dine følelser. Det er også her jeg synes det bliver spændende at stille spørgsmålet, hvad opstår først – tanke eller følelse? Jeg kan næsten blive i tvivl om de kan adskilles.  

Vi nørder videre med interoception og nervesystem i næste uge. Hvis du har lyst til mere, er en af mine store inspirationskilder, når det kommer til yoga og nervesystemsnørderi amerikanske Bo Forbes. Hun skriver intelligent og videnskabeligt om alt fra yoga teori til neurovidenskab. Det er nørderi på højt plan. Jeg linker til hende her, hvis man har lyst til at nørde med.

På genlæs.

//Maria


Modtag nyhedsbreve og nyheder om klasser og workshops ved at skrive dig op til mit nyhedsbrev nedenfor.

Forrige
Forrige

Sanser og nerve-nørderi 8 - En lille sløjfe om sanserne

Næste
Næste

Sorg II Omsorg