Sanser og nerve-nørderi 8 - En lille sløjfe om sanserne

Jeg tror det er lykkedes mig at snævre ind til kernen eller i al fald skære lidt fra. Finde essensen frem. Derfor en sidste omgang #torsdagtanker inden der går juleferie i den. Det blev til 8 uge med sanser og nervenørderi og jeg håber det har givet et lille indblik eller måske et overblik over noget af dit nervesystem. Jo mere jeg lærer, jo mere ved jeg, at nervesystemet er helt essentielt for trivsel. Jeg vil fortsætte med at skrive om nervesystemet. Det bliver jeg aldrig færdig med. Men fra det nye år finder det måske et andet format. Jeg vil nemlig bruge en lang juleferie på at udvikle min lille forretning, så jeg kan finde et niveau der passer til og nærer mit nervesystem.   

Et hjerte der snor sig afsted og forgrner sig ud i din krop. På den måde er hjertet i hele dig. Meget fin påmindelse her midt i det der af nogle kaldes hjerternes fest. Billedet er fra Vejle Kunstmuseen og en udstilling om netop hjertet.

Nå, jeg måtte kaste håndklædet i ringen i sidste uge. Jeg sad med en frygtelig masse ord om proprioception, kædet sammen med interoception. Jeg sad også stadig fast i vagus nerven og kunne ikke finde ud af, hvad pokker jeg ville med al den viden ud over at dele den. For den viden er mega vigtig. Derfor vil jeg i denne uge forsøge at binde en lille sløfje omkring alle vores sanser.

Vi har været de 5 gamle kendinge igennem – syn, hørelse, lugt, smag og føle. Alle disse sanser har vi kædet sammen med mere eller mindre specifikke nerver i dit nervesystem. Vi kunne også sige, at de 5 klassiske sanser har at gøre med det vi opfanger ude fra. Følereceptorer i huden omfanger temperatur og synsnerver håndterer alle de synsindtryk vi støder på i løbet af en dag.

Og så kom vi til vagusnerven og indre sansning. Jeg introducerede begrebet interoception. Interoception er at kunne mærke det der sker inde i kroppen. Sult er det nemmeste eksempel. Eller måske er vrede et godt eksempel. Du ved godt, at vrede sætter sig i kroppen, bare tænk på sidste gang du var vred og mærk din krop gå i gang med at reagere. I dag kigger på videre på proprioception, body agency, body ownership og body resonans, som er de øvrige indre sanser så at sige.

Proprioception, agency, ownership og resonans

Ordet proprioception kommer fra den latinske rod proprius, og kan oversættes til af ens eget og capere, der kan forstås som at opfange. Altså at opfange eller opfatte sig selv. Man kalder det også muskel/ledsansen. Den siger noget om det at opfange, hvor ens krop er i forhold til det rum, man er i og kroppens dele i forhold til hinanden. Tænk på eksemplet med at føre pegefingeren til din næsetip med lukkede øjne. Proprioception er forbundet med bevægelse og udgør nærmere et system af sansning end blot en enkelt sans. Det er i dette system, at vi forstår noget om, hvordan vi fremstår i et rum, balancen er involveret, den kræft vi lægger i en bevægelse, den lethed vi kan bevæge os med og vores holdning. Der er altså meget at hente ved at lære det proprioceptive system af sansning at kende.

Proprioception har ikke et organ tilknyttet som fx næse og øjne, der er knyttet til det at se og lugte. Tænk på det som et net, der er spændt ud gennem kroppen, gennem dit bindevæv (fascia – et andet mega nice system at kende), og ja selv gennem din hjerne.

De næste tre sanser vi skal se på, har jeg fra en fantastisk vidende kvinde – Bo Forbes. Om hun har dem andre steder fra, skal jeg ikke kunne sige, men det er altså hos hende, at jeg har lært om henholdsvis body agency, ownership og resonans. Vi kunne forsøge os med en oversættelse eller forklaring som følger:  

Agency – Evnen til handlen i overensstemmelse med vores intention. Du bestemmer over din krop. Du oplever, at du har ret til at bestemme over din egen krop. Retten til abort eller mangel på samme er altså noget, der kompromitterer oplevelsen af at kunne handle i overensstemmelse med ens egen hensigt. Kroppens autonomi.

Ownership – Den krop du er i føles som din. Jeg har hørt flere af mine veninder fortælle, at de i forbindelse med graviditet og amning har følt deres krop som temmelig fremmed, invaderet af et lille væsen – et virkelig dejligt lille væsen – men også et pokkers krævende væsen, som på en eller anden måde altid har ret til moderens krop og moderen kan opleve kroppen som ikke helt tilhørende hende/dem selv.

Resonans – resonans med det omkring dig. Indimellem oplever du, at du svinger helt vildt godt med et andet menneske. Måske du fremover kan tænke på det som at du kropsligt oplever resonans med det andet menneske.

At kultivere fordybelse

Det er med de indre sanser, at vi begynder at bevæge os ind i krydsfeltet – krydsninger over til tanker og følelser, bevidsthed og lag i bevidstheden, hjernebølger og meget andet. Men hvis vi skal blive ved noget simpelt, noget af det jeg har forsøgt at koge det ned til, så handler det i høj grad om evnen til at træffe valg og prioritere og at vide hvad man har lyst til.

Utrolig mange valgmuligheder er med til at sløve evnen til at træffe valg. Konstant stimuli er med til at forvirre den indre sansning. Jeg har ikke tal på de gange jeg har siddet og søgt forgæves blandt tusinde valg på en streamingtjeneste, men stadig har jeg følelsen af at der ikke rigtig er noget at se. Det er som om min evne til at træffe et valg er blevet svækket. Evnen til at vide hvad jeg rent faktisk har lyst til er blevet svagere i det overflødighedshorn af mulighed, der ligger for dagen. Og når jeg så har trykket på play, så trækker telefonen alligevel i mig. Jeg ser ikke ordentligt på det jeg valgte at se.

Jeg tror på, vi er nødt til at insistere på noget mere simpelt og langsomt. Derfor håber jeg, at du i juleferien vil prioritere at læse en bog, også selvom du keder dig med at læse den. Også selvom du kun kan koncentrere dig 20 minutter ad gangen, inden telefonen trækker i dig. Kultiver din evne til fordybelse. Insister på fordybelse.  

Vi ses i 2024 håber jeg. Måske på yogamåtten, måske i cyberspace til mere yoga nidra eller på briksen til kraniosakral terapi. Tre ydelser at vælge imellem. Tre ting der alle støtter dig på din vej tilbage til fordybelse.

På gensyn i 2024.

//Maria


Modtag nyhedsbreve og nyheder om klasser og workshops ved at skrive dig op til mit nyhedsbrev nedenfor.

Forrige
Forrige

En følelse af frihed

Næste
Næste

Sanser og nerve-nørderi 7 – Mød din 10. hjernenerve - Vagusnerven