Åh de kære følelser, hvis man da bare kunne få til dem at gå væk!?!
Du kan få dine følelser til at gå væk, du skal få dine følelser til at gå væk og jeg garanterer, at du allerede gør det! Læs med her om fysiske og emotionelle følelser og hvordan bevidst bevægelse hjælper med at håndtere det hele – intet mindre.
Et hjerte med dets hvirvlende og svingende natur.
På lille magiske Alderney er Valentins Dag en stor ting. Der var pyntet op med hjerter i den lille bys gågade. Der blev købt bunker af blomster i supermarkedet og hver gang kommenterede pigen ved kassen med kommentaren ”Ja; jeg kan jo ikke sige, at jeg ikke bliver jaloux”. Sagt på en anden måde, der var ikke en buket blomster på vej i hendes retning. Hjemme hos mig blev der holdt Valentins middag og jeg fik sågar en pakke småkager med små hjerter i glasuren.
På Valentins Dag underviste jeg en yin klasse om aftenen og tænkte, at jeg hellere måtte indarbejde noget omkring denne kærlighedens dag, når nu den virkede så vigtig for så mange. Og hey en fejring af kærlighed kan vel aldrig blive en skidt ting? Jeg valgte at undervise i bevægelser, der kredsede omkring hjertet. Min meget ivrige indre anatominørd skruede en anelse ned for alle de spændende anatomiske komponenter, man kan tale ind til omkring brystkassen, thorax delen af rygsøjlen for slet ikke at begynde på selve hjertets konstruktion. Det er for vildt et organ.
I stedet talte jeg om den energi vi ofte forbinder med hjertet og vores følelser. I bevidst bevægelse arbejder vi med at sanse rent fysisk, fx den fysiske følelse af et stræk, en kompression eller et ubehag. Men det kan også bevæge sig over i, at du mærker dine emotionelle følelser. Pludselig kan man blive bevidst om en glæde, der spreder sig fra hjertet, sommerfugle der flakker deres vinger omkring solar plexus eller et sug af tristhed gennem mellemgulvet.
Når en følelse “forsvinder” forandres den
Jeg startede lidt provokerende med at sige at du både kan og skal få dine følelser til at gå væk. Det kan virke kontraintuitivt i forhold til, hvor meget man kan høre om, at man skal føle sine følelser. Men når du føler dine følelser, er det lige præcis det der sker. Dine følelser går væk. Det er ikke meningen, at vi skal blive hængende i en følelse i særlig lang tid. En følelse er altid i konstant bevægelse og den ændrer sig hele tiden.
Selv på dage, hvor jeg kan opleve tristhed eller frustration som grundtonen i mine følelser, vil jeg ved nærmere observation opdage, at de ikke er det samme hele dagen. Det kan godt være, at det er frustrationen, der bliver ved med at vende tilbage, men indimellem vil livet distrahere mig og få mig til at tænke og føle noget andet.
Det er det vi med en yogapraksis i bevidst bevægelse bliver trænet til at mærke og udtrykke; også udenfor yogasalen.
Fuldmånen på Alderney i sidste uge var ganske magisk.
Dit anatomiske hjerte
En af mine lærere i anatomi, Gil Hedley, bruger et fantastisk sprog til at beskrive kroppen. Et rigt sprog, et smukt sprog og et sprog, der fortæller en meget fuldendt historie om menneskekroppen. Han har to billeder på hjertet, som jeg elsker. For det første taler han ikke om hjertet som en pumpe, men som en snurretop, en stærk hvirvel, som hvirvler blodet ud i kroppen. En vigtig pointe her at, at hjertet først hvirvler blod til sig selv. Du ved… det der med at fylde egen kop op først, så der rent faktisk er noget at give af. Billedet af en pumpe kan virke så forsimplet, når først man har set kompleksiteten i hjertets struktur, kompleksiteten i alle kroppens lag.
Sid med billedet af dit fantastiske hjerte, der hvirvler og spinder blod ud til hele dine krop.
Et andet billede Gil bruger er, at se hjertet som et træ der forgrener sig ud i hele kroppen. Der er ikke et sted i din krop, der ikke bliver rørt af dit hjerte. Hjertet forgrener sig ud i hele din krop gennem blodårer, der nøjagtig som på et træ starter med store, tykke grene (arterier), der bliver til mindre grene (arterioler), der igen bliver til endnu mindre kviste (kapillærer). Og blodet kan vende tilbage til hjertet af en lignende struktur gennem venerne.
Der er ikke et sted i din krop, der ikke bliver rørt af dit hjerte. Jeg synes det er et smukt billede.
Dit energitiske hjerte
Vi (altså kloge mennesker der rent faktisk forsker i disse ting og nysgerrige mennesker som mig selv, der følger med fra sidelinjen) kan ikke rigtig forklare hvad en følelse er. Men vi ved alle at vi har dem. Det er også svært at sige om en følelse eller en tanke opstår først. Er det tanken om den svære samtale, der giver mig ondt i maven? Eller er det ondt i maven, der gør at jeg begynder at tænke på den svære samtale, jeg skal have senere?
Det forsøgte jeg at tale ind til, da jeg underviste klassen på Valentins Dag. Jeg gav dem billedet af hjertet som en hvirvlende kraft, der forgrener sig ud i hele kroppen. Der er konstant bevægelse fra vores hjerte ud i hele kroppen. Jeg bad eleverne om at identificere en følelse – enten en fysisk sansning (en fysisk følelse) fx et stræk eller en stemning (emotionel følelse) måske tristhed eller glæde. Jeg bad dem være med den følelse og så forestille sig, hvordan den følelse blev hvirvlet igennem og rundt af strømmen fra hjertet. På den måde oplevede eleverne, at det at være med følelsen får følelsen til at gå væk – eller blive en anden. En følelse forbliver aldrig den samme ret længe ad gangen. Følelser kommer og går og vi kan sørge for at være med dem, udtrykke dem. Måske er det også indimellem okay at gemme følelserne væk til et senere tidspunkt, hvor der er rum og ro til at kunne være med dem. Det er det rum, jeg prøver at skabe i min undervisning. Et rum hvor der er ro til at være med det der er.
På genlæs
//Maria
Modtag nyhedsbreve og nyheder om klasser og workshops ved at skrive dig op til mit nyhedsbrev nedenfor.