Stynede nerver og kraniosakral terapi

I sidste uge nævnte jeg Peter Sommers Elskede at drømme, drømmer om at elske. Sangen har noget insisterende og råbende over sig. For mig er den landet som et lille opråb. Et opråb der selvfølgelig passer perfekt ind i yogaens verden. Og i denne uge har min yogaens verden fået et nyt lag på sig. Jeg er startet på uddannelsen til kraniosakral terapeut. Derfor vil jeg i denne uges #torsdagstanker forsøge at sætte ord på hvad kraniosakral terapi er og hvornår det kan bruges. Det hele handler om kropsbevidsthed og om at lytte til kroppens kloge observationer om, hvordan det går dig her i livet. Jeg håber du har lyst til at læse med.

I mit es omgivet af anatomi-nørdede ting.

Stynede træer er træer der er meget hårdt beskåret. Med styningen tvinger man træet til at bryde frem med nye skud. Den lidt hårde beskæring, støtter træets iboende evne til at skyde igen, at udvikle flere skud, at vokse.

Træer vokser og forgrener sig. Vi har flere systemer i kroppen, der kan sammenlignes med træernes forunderlige natur. Vores lunger afbilledes ofte som omvendte træer, der ligger smukt i vores brystkasse (eller brystkurv, som min anatomilærer ynder at kalde det). Vores nervesystems forgrening gennem kroppen har en trælignende struktur. Det samme med vores blodbaner der forgrener sig fra årer, til kar og til de helt små kapillærer.  

Stynede nerver - dit nervesystem taler hele tiden til dig

Når vi bliver udsat for pres sætter vores sympatiske nervesystem i gang. Det er den del af vores nervesystem, der hjælper med at vi kan give den en ekstra skalle, når det bliver krævet af os. Når vi har givet den en skalle, så har kroppen brug for hvile, så vi igen kan blive klar til at yde noget. Hele tiden denne balance mellem at yde og at hvile – simpelt ik?  

Ja, det er simpelt! Men vi vil jo gerne nå så meget i dette ene liv vi er blevet foræret og derfor kan hvile være svært at prioritere. Når vi i længere tid har været under pres, er nervesystemet så at sige blevet stynet – det er hårdt beskåret. Når du er her, vil din krop begynde at tale højt. Kroppens eget tydelige sprog med konstant hovedpine, hjertebanken, søvnbesvær; ja listen over kroppens måde at fortælle dig, at du skal handle anderledes, den er lang.

Det er ikke meningen, at vi skal blive ved med at beskære nerver. Ligesom for træerne er der efter styningen en hvileperiode, hvor nye skud kan få lov til at springe frem. Sagt på anden måde, når kroppen taler sit tydelige sprog, skal du tage ansvar for at finde hvile. Hvordan din måde at hvile på ser ud ved jeg ikke, men jeg har selvfølgelig et par forslag.  

Måske behøver der ikke blive talt så meget

Jeg tror lidt barnlig naivitet hjælper med at bevare en dejlig nysgerrighed på hverdagen.

Når det hele har kørt alt for stærkt og nervesystemet er godt flosset, kan det være skræmmende at skulle sætte en masse ord på, hvorfor det nu gik så galt. Kroppen og hovedet hænger uløseligt sammen, faktisk har de aldrig nogensinde været adskilt. Så at vende sig mod kroppen i krisetid, kan være en enorm simpel vej tilbage på trivslens sti.

Kraniosakral terapi er en blid manuel behandlingsform, der arbejder med kroppens egne ressourcer. At terapien er manuel betyder, at man arbejder med berøring. Berøringen kredser hovedsageligt omkring kraniet og sacrum (korsben).  

Kraniosakral terapien udspringer fra osteopatien, der også er en manuel behandlingsform. Osteopatien arbejder ud fra teorien om, at hvis kroppen bliver korrigeret mekanisk, vil kroppens egne selvhelingsmekanismer træde i kraft. Osteopaten William Sutherland dokumenterede omkring 1920 bevægelighed i kraniets knogler også hos voksne. Op gennem 70’erne udviklede osteopaten John Uplegder videre på de teknikker, der blev brugt i osteopatien og udviklede derfra det vi i dag kender som kraniosakral terapi.

I kraniosakral terapien arbejder vi med knogler, hjernehinder, hjernevæske, muskler, bindevæv og organer. Det er kroppens mekanik, der blidt justeres på. Under det mekaniske i behandlingsformen ligger der noget meget dynamisk, noget med at du lærer din krop at kende, lære at lytte til den og forstå den og måske endda handle mere efter dens sprog fremover.

En høj grad af trivsel betyder for mig at være nærværende til stede med de omstændigheder der nu engang er, selvvalgte eller ej. Forleden så jeg et opslag hos seje Female Invest (som ps bliver der min pension får lov til at vokse som selvstændig), med et citat fra Whitney Wolfe Herd:

”Look at what is broken in society, figure out how to make it better, and then, around that formulate a business” 

Det er det jeg gør med min lille virksomhed – The Power of Yoga, nu udvidet med kraniosakral terapien. Jeg synes, jeg ser al for meget mistrivsel og travlhed og jeg tror på, at man via #bevidstbevægelse og kropsterapi kan komme til at trivedes uendeligt meget bedre end man nogensinde har kunnet forestille sig.

Når det kommer til trivsel og helbred – både det fysiske helbred men i særdeleshed også det mentale helbred, håber jeg på at mange flere vil investere deres tid og penge i det. Når nervesystemet er hårdt beskåret, skal du tage det alvorligt. Men du skal ikke være bange for det – det er fra det sted, der er de optimale betingelser for nye skud.  

Jeg håber du vil finde modet til at se både dit fysiske og dit mentale helbred i øjnene. Det kan du gøre hos mig på briksen eller med bevidst bevægelse – uden så mange ord. Store ambitioner bunder i nysgerrighed og mod

På genlæs.

//Maria


Modtag nyhedsbreve og nyheder om klasser og workshops ved at skrive dig op til mit nyhedsbrev nedenfor.

Forrige
Forrige

Sorgen og glæden i forening

Næste
Næste

Når drømme bliver til virkelighed og når de ikke gør…