Stræb ikke efter konstant lykke - den er nemlig en umulighed

I denne uge skal det handle om lykke og hvorfor jeg synes du gerne må være kritisk over for en konstant stræben efter lykke. Stræb i stedet efter at være sund – og sund kan man være på et utal af måder. Både dit fysiske og mentale helbred er i spil her. Et godt helbred handler nemlig ikke om lykke, det handler ikke engang om at have det godt – det handler om at kunne rumme den brede vifte af oplevelser, som livet byder på. Jeg håber du har lyst til at læse med.

Ca. så glad er jeg når jeg serverer inde på BRØG Litteraturbar, jeg trives nemlig godt med et arbejdsliv med masser af variation. Jeg nyder at den står både på yogaundervisning, tjenerarbejde, kraniosakralbehandlinger og ikke mindst studietid.

I sidste uge skrev jeg om skavanker og om at det kræver mod at gå nysgerrigt til sine skavanker. I nysgerrigheden ligger der nemlig en skjult gave – et bredt perspektiv. Jeg tror på, der ligger noget endnu bedre end lykke bag et bredt perspektiv. Lad mig uddybe.

En af mine store yogaforbilleder, den mega seje kvinde Bo Forbes, har et meget bredt perspektiv på yoga, krop og helbred. Hun ville sige, at det at være sund og have et godt helbred ikke handler om at have det godt hele tiden, men om at opleve variation.

Følgende citat er essensen af al den viden Bo Forbes deler og det er også udgangspunktet for den læring, jeg er i gang med.

Health is not feeling good it’s feeling variety

Jeg kan ikke huske, hvor jeg har set citatet – men mon ikke min insta-feed har vist mig det.

Min tilføjelse vil være, at variation i dit helbred både gælder det fysiske og mentale helbred. Målet er altså ikke konstant lykke – det er en umulighed.

At opleve variation

Livet triller derudaf, nogle gange føles det som om det vælter derudaf. Og livet skal nok sørge for at kaste både udfordringer, oplevelser og gøremål din vej. Alle disse sætter deres aftryk i din krop og i din krops systemer.  

Det betyder også at indimellem er der hovedpine oven på en travl dag. Der kan være hjertebanken og adrenalin, der suser rundt i kroppen oven på en stor og spændende præsentation, du har gennemført. Og de mange små daglige gøremål kan hobe sig op og efterlade dig udmattet og klar til hvile.

Alle disse oplevelser kan måske godt kategoriseres som positive eller negative. Men det er egentlig ikke så interessant. For de er ikke til at undgå. De er livet. Og det er din opgave at være med dem alle. Livet triller derudaf, nogle gange føles det som om det vælter derudaf. Og livet skal nok sørge for at kaste både udfordringer, oplevelser og gøremål din vej. Alle disse sætter deres aftryk i din krop og i din krops systemer.

At opleve gentagelser

Når du så på tredje måned eller tredje år lider af regelmæssig hovedpine. Eller du oplever gentagne perioder med dårlig eller ingen søvn. Eller ondt i maven, når du tager på arbejde. Så er det at du gerne må gå modigt og nysgerrigt til værks for dit helbreds skyld.

Der er ingen lovning på, at disse skavanker forsvinder bare fordi du kigger nysgerrigt på dem. Men gør dig selv den tjeneste at gå til lægen, når du ikke har det godt. Der kan være nemme og svære forklaringer på vores skavanker. Det er din fornemmeste opgave at være med det hele – alle variationerne af udfordringer, oplevelser og gøremål – uanset om de falder ud til den positive eller negative side og uanset hvordan de sætter sig i kroppen.

Jeg plejer at sige, at livet nok skal kaste udfordringer af sig og at vi har en lille bias mod at være lidt frygtsomme og på vagt – det er det der gør os gode til at (over)leve. Derfor er det også nødvendigt at insistere på tid til det der falder ud til den positive side, insistere på det der gør os godt.

Her en lille liste med ting du kan sørge for at afprøve i dag i et forsøg på at opleve variation:

  • Begynd på den bog du har haft liggende så længe uden at åbne den

  • Tag dig tid til at lytte til en dybdeafspænding – yoga nidra – gratis lige her

  • Spis et stykke frugt eller et stykke kage – mens du ikke koncentrerer dig om andet – ingen telefon, ingen gøremål, kun spise noget du synes er fårking lækkert

  • Lyt til et nummer fra en af den dine yndlingskunstnere – måske det kræver du danser rundt eller måske det får dig til at reflektere dybt mens du ligger på gulvet og lytter

Du må have en dejlig tankefuld torsdag.

På genlæs.

//Maria


Modtag nyhedsbreve og nyheder om klasser og workshops ved at skrive dig op til mit nyhedsbrev nedenfor.

Forrige
Forrige

Knækkede rygge og uro

Næste
Næste

Vær nysgerrig på dine skavanker