Vær nysgerrig på dine skavanker

Men som vi ved kræver nysgerrighed at du er modig. Jeg håber denne uges #torsdagstanker kan inspirere dig til at finde mere mod. Ordet skavank betyder en mindre fejl, utilstrækkelighed, mangel eller brist. En legemlig eller psykisk svaghed eller funktionsnedsættelse. Hvad end du render rundt med af legemlige eller mentale skavanker, håber jeg at du vil være nysgerrig på dem. Vise dem lidt kærlig opmærksomhed, så livet med dem måske bliver lidt mere rart.

Har givet de første behandlinger i kraniosakral terapi og jeg glæder mig til at dykke mere ned i denne skønne behandlingsteknik.

Jeg har en skavank i min lænd. Der er ikke nogen der har diagnosticeret mig med en skavank i lænden. Men min lænd gør indimellem ondt. Altid samme sted – højre side. Jeg får ondt når jeg sidder for meget. Eller når jeg bevæger mig for meget. Når jeg strækker for hårdt eller løfter for tungt. Balance is key.

Som Mark Kozelek så fint synger i Sunshine in Chicago “My back, it fucking hurts, but otherwise I'm fine”.

Jeg har også en skavank i min venstre skulder. Jeg er venstrehåndet. Jeg strikker og det kan gå hurtigt og intenst for sig. Når jeg har siddet for meget med strikketøjet, er der ømt i teres minor og major musklerne, der har deres virke omkring rotatormanchetten i skulderen. Min strikkestil med albuerne godt ude til siden og skuldrene lidt oppe mod ørerne kræver konstante små mikroskopiske bevægelser i det område. Og de bevægelser er ikke bevidste, de er mere mekaniske.  

Endnu en skavank findes i min højre storetå. Fra et fald. Pladask, faldt jeg så lang jeg var. Jeg tror jeg alarmerede hele min opgang med det fald. Egentlig gjorde det ikke så ondt i det øjeblik jeg faldt – chokket tog det værste. Nu er det to år siden og jeg kan stadig mærke det i min store tå indimellem.

Mine mentale skavanker går på overtænkning, tanker der flyver hurtigt afsted med ukontrollerbar hast. Jeg kan ikke rigtigt følge med dem, de hurtige tanker. Derfor er yogaen et must. Der kommer tankerne ned i et tempo, hvor jeg kan nå at opleve dem.

Tanker og kropsbevidsthed – et intermezzo

Jeg har ofte sagt, at vi med #bevidstbevægelse, kan komme ud af hovedet og ned i kroppen. Netop når vi kommer lidt ud af hovedet og ned i kroppen, får tankerne lov at være i fred. De får ro på, fordi kroppen får ro på. Med de bevægelser og teknikker vi bruger i yogaen får vi skabt kontakt til vores parasympatiske nervesystem. Det sker at vi ved nogle besøg i det parasympatiske nervesystem opnår en bevidsthedstilstand, hvor vi er i alpha bølger og her kan tankerne oplevelse som behageligt langsommere. Det er bl.a. den tilstand vi kan opnå med yoga nidra, afspænding/savasana og restorativ yoga. Husk at du kan finde yoga nidra optagelser til din fri afbenyttelse på siden her.

Jeg læste denne sætning forleden og skrev den ned:

Be brave enough to allow yourself the gift of a really wide perspective

Det kræver mod at kigge nysgerrigt på sine skavanker. Det kræver endnu mere mod at gøre det fra et sted, hvor perspektivet er bredt. Ofte går vi til vores skavanker med ideen om at de skal fikses. Måske det brede perspektiv kan vise os, at skavanker ikke skal fikses men rummes i alle deres finurlige afskygninger.

I mange år jeg har lagt mig på briksen en gang om måneden for at lade kyndige hænder hjælpe min krop med at rumme mine skavanker. Og jeg er glad for at det nu også er min levevej – at hjælpe folket med at rumme deres skavanker.

På genlæs.

//Maria


Modtag nyhedsbreve og nyheder om klasser og workshops ved at skrive dig op til mit nyhedsbrev nedenfor.

Forrige
Forrige

Stræb ikke efter konstant lykke - den er nemlig en umulighed

Næste
Næste

Sorgen og glæden i forening