Har du også altid travlt? Det synes jeg du skulle prøve at lade være med…

Lidt om det fleksible (arbejds)liv, Travlhed og om ordet nej.

Fleksibilitet er et ”oppe-i-tiden” ord, særligt når vi taler om arbejdspladsen. Travlhed er også lidt en tendens ik? Vi synes det er lidt vigtigt at virke travle på arbejdspladsen. Eller vi vil i al fald ikke virke dovne, heller ikke når vi er det – og det er vi alle sammen ind i mellem.

Efter et par år med hjemmearbejde og teams møder til op over begge ører med ”husk at un-mute” som en fast del af det daglige vokabular, er folket tilbage på arbejdspladserne. Vi møder igen ind på arbejde. Nu kan vi rigtig vise vores kollegaer, hvor travlt vi har i stedet for bare at være røde på teams hele dagen. I denne uges torsdagstanker summer jeg lidt over, hvad et fleksibelt arbejdsliv er for mig og så taler jeg lidt provokerende om travlhed.

De sidste år af mit arbejdsliv i styrelsen arbejdede jeg fire dage om ugen. De sidste 9 måneder har jeg arbejdet som selvstændig yogalærer. Det lyder jo på mange måder, som noget der er fyldt med frihed og fleksibilitet. Og det er det også. Men det har også fået mig til at tænke på, om der kan blive tale om for stor fleksibilitet og hvad fleksibilitet egentlig betyder for mig.

En firedagsarbejdsuge var passende for mig. Jeg følte mig stadig som en del af holdet og kunne nå mine arbejdsopgaver fint – jeg er nemlig allergisk over for den usunde travlhedskultur, som jeg synes præger en stor del af vores arbejdsliv.

Et lille intermezzo om travlhed…

Lad mig komme med denne provokation omkring travlhed. Hvis du har for travlt er der én af to ting på spil.

1) Du kan ikke finde ud af at sige nej.

2) Du kan ikke finde ud af at prioritere din tid.

Det er din opgave at sige nej og det er din opgave at prioritere din tid. Sandheden er, at der altid vil være rigeligt med arbejdsopgaver – og hvis der mangler arbejdsopgaver, så finder vi bare på nogle nye (bare tænk på Djøf med løgn eller pseudoarbejde).

Travlhed siger intet om, at du er vigtig, dygtig eller på vej til udmærkelse som månedens medarbejder. Og her taler jeg om travlhed som kultur. Det er fint og endda sjovt, at have en travl dag eller uge, men en travl måned, et travlt år, et travlt liv. Come on – det er for dumt.

Når jeg tillader mig at provokere, vil jeg også gerne nuancere. Der alle mulige både gode og mindre gode forklaringer på travlhed. Travlhed er noget vi kan træde ind i og have det sjovt med, men at have det som livsvilkår – det ønsker jeg ikke for nogen.

Et fleksibelt arbejdsliv

Så er det den berømte fire-dags arbejdsuge, der er drømmen og løsningen på at få et fleksibelt arbejdsliv, en mindre travl kultur? Er det at kunne arbejde remote, hjemmefra, hybrid eller som selvstændig?  

Når jeg har haft for travlt, når jeg ikke har kunnet sove pga. stress, så har det været fordi, jeg ikke har kunnet sige nej. Jeg har altid været god til at prioritere min tid, men hvis opgavelisten indeholder for mange deadlines, der ganske enkelt ikke kan nås inden for de timer, vi alle har tilgængelige på et døgn, så skal man kunne sige nej. Det kunne jeg ikke altid finde ud af. Men når jeg gjorde det, så var det godt. Uanset om det blev mødt med forståelse eller ej.

 

Nej.

Nej, det kan jeg desværre ikke nå til i morgen.

Nej. Et lille, men vigtigt ord.  

Jeg tror på, at det er når vi får sagt nej til en opgave, at friheden til at kunne prioritere opstår. Og dermed følelsen af at have fleksibilitet i sin hverdag. Så vil du prøve at sige nej til en opgave i dag? Vil du næste gang en kollega spørger dig, om du har travlt kunne sige ”Nej, jeg har en passende mængde af spændende og udfordrende arbejdsopgaver”, for det er vel derfor vi går på arbejde, ik?

På genlæs

//Maria


Modtag nyhedsbreve og nyheder om klasser og workshops ved at skrive dig op til mit nyhedsbrev nedenfor.

Forrige
Forrige

Yoga nidra – en rejse ned i det underbevidste og læring i at være med det modsætningsfyldte

Næste
Næste

Frihed, fremtid og forelskelse