Føler mig selv 100
Jeg er ret sikker på, at Andreas Odbjerg ikke havde yoga i tankerne da han skrev ”Føler mig selv 100”. Men her vil jeg gerne dele med dig, hvorfor sangen alligevel rummer en vigtig pointe om balancekunst fra yogaens verden.
Her i weekenden havde jeg en interessant samtale omkring balance og yoga med en gruppe kollegaer fra yogaverdenen. Det er altid spændende og lærerigt at høre andre yogalæreres perspektiv på begreber og fænomener fra den filosofi, der ligger bag den fysiske yoga praksis. Balance er noget du kan arbejde med i yogastillinger der specifikt udfordrer balancen, fx en stilling hvor du står på et ben. Men balance kan du også arbejde med, når du bevæger dig ind i stillingerne og når du bevæger dig fra stilling til stilling. Du kan arbejde med en fornemmelse af balance mellem at være aktiv og afspændt samtidig. Det blev til en lang og nørdet sludder som jeg vil dele min konklusion på her.
En tur på cyklen
Første gang jeg hørte Andreas Odbjergs sang ”Føler mig selv 100” var på en cykeltur gennem København. Det var en af de der tidlige forårsdage, hvor bybilledet er præget af en insisteren på at lufte forårsgarderoben, selvom det stadig er nødvendigt med vanter tidligt om morgenen. Sangen gjorde mig fra første anslag i godt humør.
Jeg fløj jo gennem København på min cykel, solen var fremme, foråret på vej, skøn musik i ørerne. Da sangen nåede omkvædet kunne jeg ikke andet end at trække stort på smilebåndene.
Jeg følte mig selv 100. Jeg blev også straks taget tilbage til skønne nætter på dansegulve rundt omkring i det Københavnske natteliv, hvor jeg fuld og lykkelig har følt mig selv 100 – og haft det for lækkert.
Når jeg hører sangen oplever jeg en følelse af frihed. En følelse af at kunne klare det meste. Endda en snert af at være uovervindelig. Noget af det samme finder jeg på yogamåtten. For ja, hvorfor minder denne sang mig om yoga.
Balancekunst for viderekommende
På yogamåtten bevæger du din krop ind i forskellige stillinger. Du bevæger din krop fra stilling til stilling eller man kunne sige fra form til form. Når du tænker over det, skaber du dagen igennem forskellige forme med din krop. Når du sidder ned på kontorstolen tager din krop en form. Når du står i køkkenet og skræller gulerødder tager din krop en anden form. Og når du ligger på sofaen og ser din yndlingsserie tager din krop en tredje form.
De forme du bliver guidet igennem på yogamåtten hedder på sanskrit Asana. Asana kan oversættes til form, stilling, positur. Der er særligt et begreb omkring udførelsen af asana, dvs. udførelsen af stillingerne, som jeg finder særligt fascinerende og det er begrebet Sthira Sukha Asana.
Sthira kan oversættes til det er der stabilt, det der er solidt. Noget konstant. Noget uforanderligt. Man kan også sige det sådan, at du lægger en vis indsat i at bevæge din krop ind i en stilling med denne stabilitet for øje. Sukha kan oversættes til lethed, det vil sige noget der er med lethed, noget der eksisterer med lethed. Den indsats, du lægger i at bevæge dig ind i en stilling, har en følgesvend. Og denne følgesvend er lethed. En fornemmelse af at du bevæger dig uanstrengt.
Når jeg er i en form på yogamåtten, mærker jeg at min krop hele tiden fluktuerer mellem fornemmelsen af stabilitet og lethed, aktivitet og uanstregthed. Når jeg føler mig mest stabil, mærker jeg også. at min krop er meget aktiv. Jeg spænder op i mine muskler, jeg er måske endda en smule anstrengt (særligt i min vejrtrækning). Når jeg føler mig mest let i en stilling, er min vejrtrækning fri og jeg mærker en uanstrengt aktivtet i mine muskler.
Hvis du er som folk er flest, vil du tro, at det er følelsen af lethed i stillingen, som er målet. Men det er ikke pointen. Pointen er balancekunsten, endda balancekunst for viderekommende.
Frihed til at føle - føle dig selv 100
I de mere fysisk udfordrende stillinger vil jeg altid mærke, at jeg skal lægge en større fysisk indsats og fornemmelsen af muskelaktivitet vil være større end i stillinger der er mindre fysisk udfordrende. I de fysisk udfordrende stillinger tager jeg stadig fornemmelsen af lethed med mig. Jeg prøver at få den til at fylde. Jeg prøver at få fornemmelsen af lethed til at støtte mig bedre i formen, til at holde mig bedre i formen. Og modsat når jeg er i stillinger, der ikke kræver den store fysiske indsat af mig. Her inviterer jeg stadig stabilitet ind i formen og mærker en fin diskret muskelaktivitet, der holder mig i formen.
Balancen - eller måske nærmere blandingsforholdet – mellem sthira og sukha, når jeg bevæger min krop ind i en form og når jeg bevæger min krop fra form til form, vil være en konstant fluktueren. En fluktueren mellem aktivitet og afspændthed. Og indimellem vil jeg opleve øjeblikke hvor blandingsforholdet er lige som den skal være. Det er disse øjeblikke på yogamåtten, hvor jeg bliver taget ind i en følelse af frihed, en følelse af at kunne klare det meste, krydret med en snert af uovervindelighed. Det er her jeg føler mig selv 100 og har det for lækkert.
På genlæs
//Maria
Modtag nyhedsbreve og nyheder om klasser og workshops ved at skrive dig op til mit nyhedsbrev nedenfor.